Brandpreventieforum Forums Gebruik Aantal personen aangewezen op 2e vluchtweg

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • jetse florie
  Bijdrager
  Post count: 17
  #2885 |

  Dit lijkt voor iedereen vanzelfsprekend te zijn en misschien is het te simpel voor woorden (vandaar ook een plaatje), maar hoeveel personen zijn in de zin van het Bouwbesluit 2012 ‘aangewezen op’ uitgang 1?

  ivo de hoogen
  Bijdrager
  Post count: 125

  Allen, gaat om wat gebruiker wenselijk vindt, aangezien je qua deurbreedte ruim 75 mensen mag aanwijzen, en aangenomen dat de loopafstand minder dan 30 meter is. In dit geval zou tweede vluchtweg niet noodzakelijk zijn. Een en ander afhankelijk van gebruik en inrichting. Uiteindelijk bepaald de doorstroomcapaciteit het aantal mensen.

  arnaud van den brink
  Bijdrager
  Post count: 18

  In aanvulling van Ivo (die het praktisch verwoordt)

  BB2012 Artikel 2.108 Capaciteit van een vluchtroute (nieuwbouw). (Niet alle leden opgenomen op basis van tekening).
  b.90 personen per meter vrije breedte van een ruimte;
  d.110 personen per meter vrije breedte van een doorgang, indien zich in de doorgang een enkele deur of vergelijkbaar beweegbaar constructieonderdeel bevindt met een maximale openingshoek van minder dan 135 graden, en
  e.135 personen per meter vrije breedte van een andere doorgang.

  BB2012 Artikel 6.25
  3.Een deur op een vluchtroute draait bij het openen niet tegen de vluchtrichting in indien bij een te bouwen bouwwerk meer dan 37 personen of bij een bestaand bouwwerk meer dan 60 personen op die uitgang zijn aangewezen.

  De opgave van 50 personen op de tekening mag dus naar mijn idee. Ook wannneer enkel deur 1 aanwezig is en de afstand maximaal binnen 30 meter is (bij berekenen gecorriceerde afstand 20 meter).

  jetse florie
  Bijdrager
  Post count: 17

  Bedankt, ik kwam in de knoop met een andere betekenis van ‘aangewezen zijn op’, namelijk ‘afhankelijk zijn van’ of ‘geen andere keus hebben’. Het letterlijk aanwijzen van personen op een uitgang/vluchtroute – beperkt door de capaciteit ervan – door de indiener maakt e.e.a. in ieder geval duidelijker.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.