Brandpreventieforum Forums Overige brandbeveiliging installatie’s Aansturen firescreens in HCCP en vochtige productieruimte

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 20)
 • Auteur
  Berichten
 • Henky
  Bijdrager
  Post count: 2
  #49012 |

  Beste specialisten,

  Voor een productiebedrijf waarin grondig wordt gereinigd met hete stoom dienen firescreens te worden aangestuurd om een rookscheiding te creëeren. In verband met het aanwezige sprinklersysteem is het productiegedeelte één brandcompartiment en het sturen van brandscheidingen is niet aan de orde.

  Ten behoeve van het kantoor, de niet automatische bewaking en samenvallende vluchtroutes is een brandmeldinstallatie aanwezig.

  Hoe dien ik de firescreens aan te sturen? Volgens bijlage C van de NEN2535? Waarom moet mijn rookmelder daarin voldoen aan de EN54-7 (puntmelders) en kan ik niet een aspiratiesysteem volgens EN-54-20 toepassen? Heeft iemand ervaring met het gebruik van een aspiratiesysteem t.b.v. aansturen deuren?

  Ik snap dat er rookmelders zijn die niet zomaar afgaan bij stoomvorming, maar gezien de kans op direct aanstralen, de verplichte sturing van de firescreen bij storing, de hygiëne eisen en is dit alles behalve wenselijk!

  Iemand ervaring hiermee?

  Is het hanteren van de NEN2535 bijlage C noodzakelijk?

  Wat is de beste oplossing?

  • Dit onderwerp is gewijzigd 2 jaren, 7 maanden geleden door  Henky.
  • Dit onderwerp is gewijzigd 2 jaren, 7 maanden geleden door  Henky.
  j. nieuwland
  Bijdrager
  Post count: 801

  Dat zijn lastige omgevingen. Niet alleen voor detectie, maar ook voor dergelijke screens. Heet water in combinatie met hoge druk en chemicalien is een bijzonder slechte omgeving voor alles wat met elektriciteit te maken heeft. Wij hebben een soortgelijke situatie waarbij de screens thermische melders worden aangestuurd. Dat wijkt af van bijlage C, maar puntmelders is gewoon  niet mogelijk.

  Aspiratie is wel een mogelijkheid, maar ook daar zal je de projectie uiterst nauwkeurig moeten uitvoeren. Als je waterdamp van een stoomcleaner in je systeem aanzuigt, krijg je ook een brandalarm maar ook na verloop van tijd corrosie in je detector. Een mogelijkheid zou zijn een condensatieleiding in combinatie met een vochtafscheider. Een condensatieleiding zou bijvoorbeeld een 5 a 10 tal meters koperen(28 mm) buisleiding tussen de gebruikelijke ABS buisleiding. De waterdamp krijgt daardoor de gelegenheid tegen de koude(re)leiding te condenseren, zodat het vocht niet in je detector terecht komt. Vanzelfsprekend dan nog een vochtafscheider plaatsen, voor het behoud van je detector.

   

  J. Nieuwland

  Henky
  Bijdrager
  Post count: 2

  Beste heer Nieuwland,

  Bedankt voor je reactie, neem de condensleiding in overweging, bij de huidige locatie is deze niet toegepast en tot op heden werkt het wel naar behoren. De betreffende ruimte is 8 meter hoog (en trouwens 4°C) dus thermische puntmelders zie ik daar ook niet gebeuren. Mijn voorstel is om dit in het PvE te laten opnemen dat de schakeling met aspiratiemelder gelijkwaardig is aan het gestelde van bijlage C van de NEN2535. Kan me eigenlijk niet voorstellen dat dit de eerste oplossing met aspiratiesysteem gaat zijn in Nederland, vandaar dit topic.

   

   

  duiveltjeduiveltje
  Bijdrager
  Post count: 417

  Zoals dhr.Nieuwland al aangeeft is een dergelijke omgeving niet alleen potentieel bedreigend voor het detectiesysteem, maar ook voor de firescreens. ik zou eerder voor een andere afscheiding kiezen (deuren, evt. hef- of schuif-) . Dat wil zeggen als al een afscheiding nodig zou zijn. Hierboven zegt dat de hal 8 meter hoog is. Dit biedt wellicht de mogelijkheid voor grotere loopafstanden en het mogelijk geheel vervallen van de rookscheiding.

  Paul WendtPaul Wendt
  Bijdrager
  Post count: 332

  Ik zou eerder denken aan het LIST Sensorkabelsysteem. Dit hoog gevoelige lineaire thermische detectie is totaal ongevoelig voor genoemde storingsfactoren en kan zonder enige concessie aan de NEN2535 worden toegepast.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  @Paul,

  Het systeem moet waarschijnlijk snel reageren op rookvorming, ook wanneer de temperaturen nog relatief laag zijn. Heeft LIST in dat geval vergelijkbare detectiesnelheid in verhouding tot een conventionele melder?

  Paul WendtPaul Wendt
  Bijdrager
  Post count: 332

  Het LIST Sensorkabelsysteem kan al een alarm genereren bij een warmtetoename van 0,1 graad. Inderdaad je leest het goed 0,1 graad.

  Dus stop aub. met suggestieve opmerkingen over reactiesnelheid van lineaire thermische detectiesystemen. Wordt tijd voor bijscholing.

   

  • Deze reactie is gewijzigd 2 jaren, 7 maanden geleden door Paul Wendt Paul Wendt.
  j. nieuwland
  Bijdrager
  Post count: 801

  Ik denk dat de Listkabel ook prima geschikt kan zijn, maar ik in een eerdere reactie is aangegeven dat de omgevingstemperatuur 4 graden is. Uit ervaring weet ik dat de schoonmakers 3 dimensionaal 360 graden schoonmaken en dat met heet water onder druk >100 bar. De Listkabel kan dus niet heel erg gevoelig gezet worden om onechte meldingen te voorkomen. Ik denk dat aspiratie (met maatregelen) in dit geval een betere oplossing is.

  J. Nieuwland

  Paul WendtPaul Wendt
  Bijdrager
  Post count: 332

  In HACCP-achtige omgeving wordt inderdaad gelukkig rigoureus schoongemaakt en niet met alleen gewoon water met groene zeep. Dat er wordt schoongemaakt met stoom moet ik overigens nog meemaken. Komt misschien wel als stoom uit de spuitlans maar de ruimte wordt echt niet 100 graden Celsius. Vaak is het gewoon nevel. Voor het LIST Sensorkabelsysteem maakt dat overigens allemaal niets uit. Al sinds de kabel op de markt is in Nederland kennen we een OIM-module. Deze optische input module zorgt ervoor dat de fijngevoeligheid van het systeem even wordt uitgezet. Een kontakje van een deur, een compressor, een tijdklok, of van een werkschakelaar … wat het ook mag zijn het maakt niet uit, is daartoe voldoende. Het project blijft dan gewoon beveiligd op de absolute temperatuur. Overigens heb ik nog nooit meegemaakt dat een brand ontstond tijdens het schoonmaken. En dat ga ik ook niet meemaken denk ik.

  Maar natuurlijk is een aspiratie-systeem ook super geschikt. Wel wat voorzieningen treffen zoals eerder aan de orde is geweest. Wat extra extra aandacht voor de chemicaliën die worden toegevoegd aan het schoonmaakgoedje. Niet alle merken detectors zijn hiertegen bestand. Ik ga geen merknamen noemen want dat vind ik niet gepast. Er wordt zelden schoongemaakt met gewoon warm kraanwater, dat mag toch duidelijk zijn.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Het LIST Sensorkabelsysteem kan al een alarm genereren bij een warmtetoename van 0,1 graad. Inderdaad je leest het goed 0,1 graad.

  Dus stop aub. met suggestieve opmerkingen over reactiesnelheid van lineaire thermische detectiesystemen. Wordt tijd voor bijscholing.

  Zo, lange tenen? :) Er is weinig suggestief aan de vraag. En daarnaast beantwoord je hem ook niet volledig, ik vroeg naar een TIJD, en dan in relatie met conventionele melders.

  De temperatuurresolutie op zich wil nog niets zeggen. Om de hoeveel seconden wordt de temperatuur gedetecteerd? hoe lang duurt het voordat de kabel de omgevingstemperatuur heeft overgenomen? hoe hoog leg je de drempelwaarde? moeten er meerdere detectiepunten gelijktijdig over de drempelwaarde heen gaan om een alarm te triggeren? hoe ver mogen de sensorpunten uit elkaar liggen? etc.

  Ik wil niet zeggen dat sensorkabel hier geen goede oplossing kan zijn, maar je moet wel nadenken over de projectering en functie ervan.

  Paul WendtPaul Wendt
  Bijdrager
  Post count: 332

  10 seconden.

  kruisje pietersenkruisje pietersen
  Bijdrager
  Post count: 172

  Ik ga geen merknamen noemen want dat vind ik niet gepast.

  Er wordt met twee maten gemeten. LIST is toch ook een merk naam. Noem dan gewoon één van de aspiratie systemen die je verkoopt…

   

  X never ever marks the spot

  Paul WendtPaul Wendt
  Bijdrager
  Post count: 332

  Wij hebben inderdaad praktisch voor iedere omstandigheid een meest geschikte oplossing qua detectiemedium en apparatuur. Dank u voor de voorzet.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Even serieus Paul, geen reclame graag, ook niet indirect. Je kunt het ook een LHD-systeem noemen zonder naar een specifiek merk te verwijzen, en weet zelf ook wel dat jullie in de Google zoekresultaten bovenaan binnenkomen wanneer je op de merknaam gaat zoeken. Voor aspiratiesystemen komen jullie niet op plek één binnen, ik zie dus wel iets in de ‘dubbele maatstaf’ die hierboven wordt genoemd.

  Paul WendtPaul Wendt
  Bijdrager
  Post count: 332

  Ik ben nooit eerder zo serieus geweest.

  LHD staat voor lineair head detection voor diegene die dit nog niet weten. Ik heb bewust een productgenoemd omdat de werking niet te vergelijken is met bijvoorbeeld met LMW of met glasvezelkabel. Alle koeien zijn dieren maar niet alle dieren zijn koeien. LMW is bijvoorbeeld bijzonder geschikt voor het aansturen van een blusinstallaties (>60 C) maar niet om te functioneren als rookschakelaar ( >0,1 C) waar dit topic oorspronkelijk over gaat. Ik begrijp dat voor u en voor velen een kabel een kabel is en een puntmelder een puntmelder.

  Wilt u meer weten over hedendaagse detectietechnieken laat het dan even weten.

   

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 20)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.