12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)
 • Auteur
  Berichten
 • moosdier77
  Bijdrager
  Post count: 5
  #814 |

  Beste mensen.
  Volgens de regels dient een brandblusmiddel jaarlijks door een reob-erkende firma te worden gekeurd.
  Nu ben ik tijdens een inspectie iemand tegen gekomen die mij verteld dat hij elk jaar een nieuwe brandblusser koopt. Dus hij laat deze niet keuren. Ik heb hem medegedeeld dat ik wel een aankoopbewijs van de brandblusser moet hebben.
  nu is mijn vraag:
  Voldoet een nieuwe, gekochte brandblusser als een gekeurde blusser?
  De oude brandblussers zet deze ondernemer in zijn huis. Dat betekent dus dat hij niet gekeurde brandblussers in huis heeft staan. Maar daar kan ik niet controleren (prive woning).

  Dient in elk bouwwerk (uitgezonderd een woning) een brandblusmiddel aanwezig te zijn?

  Verder nog een vraag:
  Dient een woning altijd brandwerend gescheiden te zijn van een bedrijf? Het gaat om één pand met woning en een fietsenwinkel. Bestaande bouw.

  Ik hoor graag een reactie.

  petert
  Bijdrager
  Post count: 196

  Een nieuwe blusser is volgens mij een stuk duurder dan een controle beurt maar dat even terzijde.
  Als de ondernemer claimt ieder jaar een nieuwe te kopen, dan zal hij dat ongetwijfelt makkelijk kunnen aan tonen, een bin is ook noodzakelijk voor de belastingaangifte. (de meeste nieuwe blussers worden tijdens het plaatsen voorzien van een sticker voor het eerst volgend onderhoud…) bij het ontbreken, mag je mijn inziens best vragen om een ander "bewijs" materieel.
  (ziet de blusser er ook echt nieuw uit?)

  En thuis? wees blij dat er een brandblusser staat, merendeel van de huishoudens hebben niks.

  jvanderveer
  Bijdrager
  Post count: 3

  Een blusser moet voorzien zijn van een keurings sticker of nieuw leverings sticker aangebracht door reob erkend onderhoudsbedrijf.dus ook een nieuwe (Nen 2559, formaat sticker staat er zelfs in). Als het een "gamma" bluser is, kan je meneer aanraden een kwalitatief betere blusser te kopen en deze jaarlijks te laten controleren… Is toch beter.

  een prive en zakelijke functie moeten brandwerend gescheiden zijn. In onze gemeente staat een eis van 60 min brandwerend. maar dat kan helaas per gemeente verschillen…….

  sam
  Bijdrager
  Post count: 118

  In onze gemeente staat een eis van 60 min brandwerend. maar dat kan helaas per gemeente verschillen…….

  Sinds wanneer wordt dit lokaal geregeld??? :roll: :roll:

  emiel van rossumemiel van rossum
  Sleutelbeheerder
  Post count: 950

  Sinds wanneer wordt dit lokaal geregeld??? :roll: :roll:

  Dat word toch in het gemeentelijk bouwbesluit geregeld.

  louis van wijk
  Moderator
  Post count: 825

  Als het een "gamma" bluser is, kan je meneer aanraden een kwalitatief betere blusser te kopen en deze jaarlijks te laten controleren… Is toch beter.

  Kun je deze bewering ook onderbouwen :?:
  Een Gamma blusser doet voor mij kwalitatief niet onder dan die waar Ajax op staat.

  cu,
  Loe 8)

  jarnold ter meer
  Bijdrager
  Post count: 252

  Sinds wanneer wordt dit lokaal geregeld??? :roll: :roll:

  Dat word toch in het bouwbesluit geregeld.

  Dit wordt inderdaad geregeld in het Bouwbesluit. Het Bouwbesluit geldt landelijk, er is 1 Bouwbesluit :wink: .

  Bij nieuwbouw ligt een woning in een brandcompartiment en is elke woning een subbrandcompartiment. Hierin mag eventueel 1 nevenfunctie van woning liggen (berging/garage). Afhankelijk van de situatie is dit echter niet altijd even handig…

  Bij bestaande bouw zijn er "bij woningen < 1000m² niet in een woongebouw" geen eisen voor subbrandcompartimenten. Dit wordt echter wel geregeld in (hoofd)brandcompartimentering. In artikel 2.112 lid 3 staat de eis die hierop van toepassing is en komt op hetzelfde neer als de eis voor subBC bij nieuwbouw: In een brandcompartiment liggen ten hoogste een woonfunctie en nevenfuncties van die woonfunctie.

  jasper abelman
  Bijdrager
  Post count: 79

  De eisen aan brandblusmiddelen worden in Nederland getoetst door middel van het RIJKSTYPEKEUR. Dat is de elipse die rechts onder in het etiket dient te staan. Is dit elipse niet aanwezig dan mag het blusmiddel conform de wet (brandweerwet 1995) niet verhandeld of toegepast worden in ons land. Om dit typekeur te krijgen moet je (blus)proeven doen. Dit wordt gedaan bij bijvoorbeeld apragas. Van het schuim komt een rapport en van de kwaliteit van het blusmiddel komt ook een rapport. Wanneer op alles een ja conclussie gegeven is wordt er ook een blusrating afgegeven aan de hand van de gehouden blusproeven. Die zijn terug te vinden boven in het etiket waar er bij de letters A en B een waarde staat. Aan de hand van dit getal zal een kwaliteit bepaald kunnen worden van blusmiddelen onderling. Let daarbij wel op dat je gelijkwaardig gaat vergelijken. Een brandblusser met schuim zal een andere rating hebben dan een brandblusser met schuim welke is voorzien van een Bio keur. De laatste zal (altijd) iets lager zijn. Ook moet je poeder en schuim niet met elkaar vergelijken. Poeder is met een blusrating vele malen hoger dan schuim. enz enz enz……

  jasper abelman
  Bijdrager
  Post count: 79

  Nu vergeet ik nog iets te vermelden met betrekking tot de vraag van goedkeuring van nieuw gekocht blusmiddelen.

  Wanneer iemand een blusmiddel koopt is deze voor het eerste jaar goedgekeurd door de fabrikant. Er hoeft geen sticker op te zitten. Dat staat ook niet in de NEN 2559. Wat er in staat is dat er na het uitgevoerde onderhoud een onderhoudsetiket geplaatst dient te worden. DUS PAS NA 1 JAAR!!!! plaatsen we een sticker. Veel leveranciers geven rechts naast het etiket aan wanneer een blusmiddel is gemaakt. Hier is te zien wanneer het eerst volgende onderhoud uitgevoerd dient te worden. Aan de uiterlijke staat is natuurlijk niet terug te halen of het blusmiddel nieuw is. Dit verschilt per klant. Een bejaardenhuis zal dat wel op die manier aan kunnen tonen. Een dakdekker zal de blusser zeer intensief gebruiken en daar zie je na tien minuten al niet meer of hij nieuw is ja of nee. Dat is dus helemaal geen maatstaf.

  Wanneer je dus een controle doet moet je weten wat het bouwjaar is van het blusmiddel. Het kan best zo zijn dat een klant een blusser heeft gekocht bij bijvoorbeeld de Gamma of een willekeurig ander bedrijf en dat het blusmiddel op het moment van aanschaf al ouder is dan een jaar. Dan moet hij dus gecontroleerd worden. Laat de klant jou een aankoopbon zien met een datum dan zegt dat dus nog steeds helemaal niets. De brandblusser is de enige bron aan de hand waarvan je dit kan vaststellen. Veel REOB bedrijven plakken daarom een onderhoudssticker waarop alleen is ingeknipt wanneer het volgende onderhoud uitgevoerd dient te worden. Dit om het gemakkelijker te maken voor de inspecterende instanties. Dit is echter niet verplicht!

  erik__scheffers
  Bijdrager
  Post count: 1

  Aanschaf van een brandblusser, wanneer u een brandblusser koopt is deze standaard voor het eerste jaar goedgekeurd. Het eerstvolgende onderhoud moet dan in het volgende jaar in dezelfde maand als de maand waarin de brandblusser is geleverd plaatsvinden. Uiteraard moet er ook bij nieuw geleverde brandblussers een keuringsticker met ingeknipte datum voor het volgende onderhoud op de brandblusser aanwezig zijn. Onderstaand treft u de cycli voor brandblussers en brandslanghaspels.

  Poederblussers: jaarlijkse controle, bij tien jaar revisie, leeghalen van de brandblusser inwendige inspectie, nieuwe poeder vulling. Koolzuursneeuw brandblussers: jaarlijkse controle, bij tien jaar revisie, brandblussers afsturen naar het stoomwezen voor herkeuring, een wissel brandblusser tijdelijk bij de klant plaatsen. Schuimblussers: jaarlijkse controle, uitgebreid onderheid iedere vijf jaar, leeghalen van de schuimblusser inwendige inspectie, nieuwe vulling, bij tien jaar revisie, leeghalen van de blusser inwendige inspectie, nieuwe vulling. Bij het uitgebreid onderhoud op 15 jarige leeftijd leeghalen van de schuimblusser, inwendige inspectie, nieuwe vulling. Brandslanghaspels: onderhoud moet geschieden volgens de norm NEN EN 671-3. Jaarlijks onderhoud door daartoe deskundig persoon (REOB erkend). Totale controle op de staat van de brandslanghaspel, lagers, kranen, remtest, debietmeting, controle van de slang. Iedere vijf jaar moeten brandslanghaspels worden getest op de maximale werkdruk. Met vriendelijke groet, Erik Scheffers, Brandblussercentrale.eu

  louis van wijk
  Moderator
  Post count: 825

  Volgens het gebruiksbesluit hoeven draagbare blustoestellen om de 2 jaar gekeurd te worden.
  Is er al een wijziging van de REOB op komst?

  blusser saval
  Bijdrager
  Post count: 3

  Poederblussers: jaarlijkse controle, bij tien jaar revisie, leeghalen van de brandblusser inwendige inspectie, nieuwe poeder vulling.

  Bij een poederblusser hoeft er na 10 jaar geen nieuwe vulling in als de poeder nog goed is.
  Scheelt weer centen voor de klant.

  Leo

12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.