Brandpreventieforum Forums Bouw 2 opstelplaatsen in één compartiment.

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • h kreulen
  Bijdrager
  Post count: 1
  #2796 |

  Een bijeenkomstfunctie gaat uitbreiden waardoor het totale vermogen van de stooktoestellen in één ruimte boven de 130KW komt wat formeel dan uitgevoerd moet worden als stookruimte.
  Nu wil men het vermogen gaan verspreiden door 48 KW ergens anders te gaan plaatsen waardoor beide ruimten een opstellingsruimte zijn met de bijbehorende eisen.
  Mijn vraag is mogen beide opstellingsruimten voor stooktoestellen in een zelfde compartiment liggen.
  Bijvoorbeeld in 2 naast gelegen ruimten welke door een deur(niet brandwerend) is gescheiden?

  freddy x
  Bijdrager
  Post count: 67

  Vraag is natuurlijk of dit op deze manier wenselijk is, maar gezien de tekst in het Bouwbesluit, is het toegestaan.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  En even voor de terminologie: elke ruimte met een opstelplaats is een stookruimte, en elke stookruimte is een technische ruimte. Er staat geen verplichting in het Bouwbesluit om naast elkaar gelegen technische ruimtes ‘op te tellen’.

  Daarnaast heb je het over een verbouwsituatie, dus onderzoek goed wat het Rechtens verkregen niveau daar is. Bij oudere gebouwen zit je al snel tegen bestaande bouw aan. Pas wanneer je dan per technische ruimte tot de conclusie komt dat ze of >100m2 is of >160 kW aan verbrandingstoestellen herbergt, moet er verplicht brandcompartimentering worden aangebracht.

  Let er ook op dat je met dergelijke vermogens misschien ook onder de wet milieubeheer valt. Nou ben ik geen milieuexpert, maar ik dacht dat vanuit daar ook nog eisen voortkomen die strenger kunnen zijn dan die uit het bouwbesluit (expolsieveiligheid, schakelingen). Ook qua Arbo-eis kan er nog wel eens iets gevraagd worden (meerdere uitgangen?)

  duiveltjeduiveltje
  Bijdrager
  Post count: 417

  En even voor de terminologie: elke ruimte met een opstelplaats is een stookruimte, en elke stookruimte is een technische ruimte. Er staat geen verplichting in het Bouwbesluit om naast elkaar gelegen technische ruimtes ‘op te tellen’.

  Volgens mij zit je er hier naast. volgens mij wordt pas een stookruimte als wordt voldaan aan artikel 4.88 lid 4. Dus als beide stooktoestellen niet in dezelfde RUIMTE zijn geplaatst, wordt voldaan aan de nieuwbouwvoorschriften van het Bouwbesluit.

  In theorie mogen de verschillende ruimten waarin beide stooktoestellen zijn opgesteld onderling gescheiden worden middels de ‘krijtstreepmethode’ en hoeft er dus zelfs geen fysieke scheidingsconstructie aanwezig te zijn. Of dit verantwoord is, is een tweede. Daarnaast zul je de nodige moeite hebben om dit ook bij de vergunningverlener tussen de oren te krijgen, omdat dit tegen elk gevoel van veiligheidsbewustzijn indruist.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  Ik denk dat ik goed zit. :)

  In het Bouwbesluit 2003 was het zoals jij zegt, maar ze hebben in Bouwbesluit 2012 de terminologie omgegooid. Kijk maar in het artikel 2.83 lid 7, en bij de begripsomschrijving van ‘technische ruimte’ in art. 1.

  Het feit dat jij het niet meer bestaande artikel 4.88 aanhaalt bevestigt dit vermoeden… :D

  Nu hebben ze het niet helemaal goed gedaan, in art. 7.8 zijn ze waarschijnlijk vergeten de term stookruimte in de titel door technische ruimte te vervangen, maar dat is een klein detail.

  Joachim BolteJoachim Bolte
  Moderator
  Post count: 2277

  In theorie mogen de verschillende ruimten waarin beide stooktoestellen zijn opgesteld onderling gescheiden worden middels de ‘krijtstreepmethode’ en hoeft er dus zelfs geen fysieke scheidingsconstructie aanwezig te zijn.

  Ik zou zeggen van niet, omdat krijtstrepen (gebruik maken van je mogelijkheid tot vrije indeelbaarheid) in mijn ogen alleen kan bij verblijfs- of gebruiksgebieden. Niet voor de specifiek in het bouwbesluit genoemde zaken zoals toiletruimtes, technische ruimtes e.d. Daarnaast moet je, hoe je ook krijtstreept, altijd voldoen aan de eisen voor bestaande bouw in de resulterende CONCRETE ruimte. Dus wanneer je installaties boven de 160 kW uitkomen heb je sowieso een probleem.

  Nu weet ik ook dat de helpdesk van het ministerie daarover soms andere antwoorden geeft… die zien het krijtstrepen niet als probleem. Dus tja, dan is het aan de ambtenaar die ermee bezig is om het goed of af te keuren.

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.