deurstop open op geluid

Hier kun je alle vragen over het bouwen, de bouwvergunning, het bouwbesluit en de milieuvergunning stellen

Re: deurstop open op geluid

Berichtdoor Bakero op za 23 jan, 2010 10:00

Joachim Bolte schreef:OK, systeem van een Ierse fabrikant, waarvan ze zeggen dat het voldoet aan de Britse ARBO-wetgeving, en aan de (waarschijnlijk mechanische) eisen die aan elke normale deurstopper ook worden gesteld... en wat wil dit zeggen over de verhouding tot nederlandse regelgeving?


Wat zegt dat überhaupt? De genoemde normen op de site zeggen mij in eerste instantie nog helemaal niets :roll:
Avatar gebruiker
Bakero
60+ berichten
 
Berichten: 117
Geregistreerd op: za 02 jun, 2007 13:32
Woonplaats: Heerenveen

Re: deurstop open op geluid

Berichtdoor Antoinette Hoogstrate op di 25 mei, 2010 10:55

Naar aanleiding van diverse onduidelijkheden omtrent de Dorgard, zal ik hierbij als de Nederlandse vertegenwoordiger voor Fireco Ltd., de Engelse fabrikant van dit product, enige opheldering geven.

De Dorgard houdt branddeuren dus draadloos open voor normaal gebruik. Door middel van een sensor luistert het naar het brandalarm en laat de deur automatisch sluiten wanneer deze afgaat.

Wanneer Dorgard een branddeur openhoudt, luistert het apparaat om het ononderbroken geluid van een brandalarm te ontdekken. Het moet een brandalarm dat luider is dan 65 decibels langer dan 14 seconden horen.

In de unit is een veiligheidsmaatregel ingebouwd en bij een algemeen geluidsniveau van 80 decibel zal de Dorgard de deur vrijlaten. Als het geluidsniveau in een gebouw hoger is dan 80 decibel is het zeer onwaarschijnlijk dat een alarm met een niveau van 65 decibel zou worden horen. Een andere veiligheidsmaatregel is dat de Dorgard de deur moet vrijlaten als reactie op elk geluid dat door de unit als aanhoudend gehoord wordt en luider is dan 65 decibel, omdat dit
geluid een mogelijk brandalarm zou kunnen maskeren. Het is niet zo dat de Dorgard reageert op bijvoorbeeld hard spreken of achtergrondlawaai, omdat de unit alleen reageert op aanhoudend constant geluid van dezelfde sterkte van meer dan 65dB.

De Dorgard heeft de mogelijkheid om de gevoeligheid bij te stellen, zodat het eerder reageert op geluid, mocht het brandalarm niet aan het minimum toelaatbaar geluidsniveau van 65dB voldoen, maar volgens NEN2575 is dit een vereiste voor ontruimingsinstallaties.

Wanneer de batterijen in de Dorgard unit vervangen moeten worden, treedt “Fail to Safe” in. Een waarschuwingstoon wordt gehoord totdat de batterijen uitgeput, verwijderd of door nieuwe vervangen zijn. Dit kan gemakkelijk door de gebruiker zelf worden gedaan en de levensduur van de batterijen is gemiddeld 12 maanden.

Bij stroomuitval zal inderdaad de Dorgard niet losschieten, aangezien deze op het geluid van het brandalarm werkt. Heeft men bij stroomuitval geen back-up systeem? Indien er geen back-up systeem aanwezig is en mocht er brand uitbreken tijdens een stroomuitval, dan zou je ook kunnen volstaan met draadloze rookmelders die afgaan bij rook en brand. Bijvoorbeeld ons product Dorgard Sentry. Dit systeem omvat draadloze Dorgard technologie met draadloze rookmelders. Ideaal voor kantoren, winkels en scholen waar geen brandmeldinstallatie is geïnstalleerd. Bij activatie van de rookmelders zal het Dorgard systeem in werking treden

In Engeland wordt de Dorgard al meer dan 10 jaar met veel success verkocht, inmiddels al meer dan 300.000 stuks. De regelgeving in Engeland is zeer streng en de Dorgard is hierdoor uiteraard ook uitgebreid getest conform Europese richtlijnen. Kijk voor meer informatie op onze website: http://www.firecoltd.com of neem contact met ons of onze Dorgard vertegenwoordiger in Nederland op, waar wij graag uw vragen zullen beantwoorden.
Antoinette Hoogstrate
Nieuwlid
 
Berichten: 2
Geregistreerd op: vr 21 mei, 2010 10:56

Re: deurstop open op geluid

Berichtdoor Theo van der Duin op wo 26 mei, 2010 14:45

Ik begrijp hieruit dat als de batterijen leeg raken hij een waarschuwingstoon uit gaat zenden. Dan haalt de gebruiker de batterij er uit want dat is erg vervelend, maar hij heeft natuurlijk geen nieuwe dus doen we er later wel nieuwe in. Weg zelfsluitende functie? Of lees dit verkeerd?
Theo van der Duin
Nieuwlid
 
Berichten: 2
Geregistreerd op: wo 14 apr, 2010 6:50

Re: deurstop open op geluid

Berichtdoor Tim Dielhoff op wo 26 mei, 2010 15:26

Theo van der Duin schreef:Ik begrijp hieruit dat als de batterijen leeg raken hij een waarschuwingstoon uit gaat zenden. Dan haalt de gebruiker de batterij er uit want dat is erg vervelend, maar hij heeft natuurlijk geen nieuwe dus doen we er later wel nieuwe in. Weg zelfsluitende functie? Of lees dit verkeerd?


Is dat niet een beetje hetzelfde als dat er een mat dubbelgevouwen wordt om een branddeur open te houden of een houten deurstop tussen gedrukt wordt? De beheerder/gebruiker kan altijd wel het systeem verkeerd gebruiken.
Tim Dielhoff
30+ berichten
 
Berichten: 33
Geregistreerd op: ma 28 sep, 2009 15:19

Re: deurstop open op geluid

Berichtdoor Mippie Esser op wo 26 mei, 2010 16:41

Toen ik het las en "Fail to Safe" zag staan, dacht ik dat er vermeld zou worden dat de stopper vrij gegeven wordt, en de deur dus dicht gaat. Maar zoals het er staat gebeurt dat inderdaad niet. Een beetje net zoals een rookmelder op een batterij. Die begint op zondag te piepen, de batterij wordt er uit gehaald, weg veiligheid. Een houten klosje is denk ik wel iets goedkoper.....
Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.....
Avatar gebruiker
Mippie Esser
120+ berichten
 
Berichten: 173
Geregistreerd op: do 26 maart, 2009 21:56

Re: deurstop open op geluid

Berichtdoor Antoinette Hoogstrate op do 27 mei, 2010 9:41

Bij een zelfsluitende branddeur zal de deurdranger de deur logischerwijze automatisch sluiten. Dorgard is geïnstalleerd aan de onderkant van de deur. De deurdranger is een ander product, welke is geïnstalleerd aan de bovenkant van de deur en zal niet aangetast worden. Dus je hebt de deurdranger aan de bovenkant van de deur en Dorgard aan de onderkant.

Dorgard is ontworpen om de branddeur open te houden. Wanneer de batterijen worden verwijderd treedt “fail to safe” in. Dit betekent dat Dorgard de branddeur automatisch zal sluiten onder druk van de deurdranger. De gebruiker is dan niet meer in staat de deur open te zetten, totdat er nieuwe batterijen zijn ingebracht. Dorgard is ontworpen om een branddeur open te houden en te sluiten bij brand of als er een fout optreedt binnen de unit. Dit maakt Dorgard een erg betrouwbaar en veilig product om te gebruiken en veel beter dan een “dubbelgevouwen mat” of een “houten klosje” onder de branddeur.
Antoinette Hoogstrate
Nieuwlid
 
Berichten: 2
Geregistreerd op: vr 21 mei, 2010 10:56

Vorige

Keer terug naar Bouw

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten